sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Spara pengar – på elen

Är det något som just nu tar en stor del av den ekonomiska kakan är det elen. Därför är det viktigt att försöka hitta sätt att spara pengar på just elen och det går att göra på flera sätt. Exempelvis kan man jämföra elavtal för att hitta det som är billigast och på så vis går det att spara tusenlappar. Läs mer här nedan för att få mer information om hur just du kan spara en hel del pengar på elen.

Jämför elavtal – det första steget för billigare el

När man ska binda nytt elavtal gäller det att göra rätt. Det är nämligen i det här steget som mycket avgörs inför framtiden och dess utgifter. Jämföra elavtal gör man för att hitta elleverantörer som erbjuder billigast elavtal och därefter kunna välja det med bäst pris och eventuellt även bäst villkor. Kanske vill du ha endast grön el eller har andra krav på ditt elavtal, såsom att du ska kunna förhandla om priset om elen skulle sänkas till lägre pris än det du tecknade avtal för. Oavsett vad du har för preferenser är det viktigt att ta det här steget på allvar.

Anpassa dig efter ditt elavtal

När du väl har tecknat ett passande elavtal är det vad du gör därefter som spelar roll för ditt pris för elen. Har du valt ett fast elavtal spelar det dock inte så stor roll vad du gör då du har bundit dig till ett och samma pris oavsett tid på dygnet. Har du däremot valt ett helt eller delvis rörligt pris är det andra förutsättningar som gäller. För att spara pengar på elen måste du anpassa i stort sett hela ditt liv efter när elen är som billigast, det vill säga på natten. Det är då du ska sätta igång eventuella maskiner såsom diskmaskinen, tvättmaskinen samt ladda eventuell elektronik. Gör du inte det kommer elen kosta dig mer än det smakar.

Se över huvudsäkringens storlek

Vet du vilken huvudsäkring du har? Om du inte vet det bör du ringa EON och fråga för att få reda på om du har en för stor säkring i förhållande till ditt behov. Är säkringen för stor betalar du för mycket för säkringen så ett byte lär vara på sin plats i så fall. Hos EON vet man din förbrukning, din storlek på säkringen samt hur stor säkring du behöver i förhållande till ditt behov. Kontakta dem för att få veta mer om hur ett byte ska ske om det visar sig att du har en för stor säkring. Själva bytet kan kosta några hundralappar då du måste anlita en elektriker, men den utgiften är återbetald inom några månader efter att säkringen är utbytt.

Bättre ekonomi