sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Ta studielån

Det är en förmån att vi kan ta studielån i Sverige för att kunna studera. Själva utbildningen på högskolor och universitet är gratis, men vi behöver ju kunna betala våra räkningar.

Studielån

Ett studielån kan ses som en investering i ditt liv. Genom att utbilda dig kommer du troligtvis kunna tjäna mer pengar. För många handlar det också om att kunna arbeta med drömjobbet. När du tar studielån från CSN kan du välja att ta hela lånet och hela bidragsdelen, eller så minskar du på själva lånedelen. Bidraget behöver du ju inte betala tillbaka, så det är alltid klokt att ta fullt bidrag.

Studieekonomi

Även om du kan ta studielån så kommer du troligtvis att behöva vända och vrida på kronorna som student. Särskilt som många universitet och högskolor ligger i större städer som Stockholm, Göteborg och Umeå. För att göra boendet så billigt som möjligt är det smart att antingen bo i korridor, vara inneboende eller dela lägenhet med en eller flera andra studenter. Du kan även jobba extra under sommaren eller kvällar och helger. Det finns vissa studenter som jobbar väldigt mycket, medan andra inte jobbar alls.