sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Företagsamhet och pengaflöden

Att driva företag är kul när det går bra. För den borne entreprenören ger det energi att vara sin egen, även om det periodvis kan krävas en hel del tid när saker och ting inte går riktigt som man tänkt sig. Ett vanligt problem är när kunderna inte uppför sig riktigt som de borde. De kanske skjuter upp betalningen och är det en viktig kund är det lätt att hamna i någon form av förhandlingssits där man ger kunden nya villkor och längre kredittider. Det här tar tid, skapar irritation och värst av allt så försämrar det också likviditeten i företaget.

Se till att få betalt

Genom att sälja fakturorna vidare och låta experter ta hand om betalningen får företaget snabbare in sina pengar och behöver inte lägga en massa tid på att försöka få betalt själv. Att sälja fakturor vidare till tredjepart, eller använda sig av ”factoring” som det också heter, är ett smart sätt att få betalningsflödena att rulla på bättre. Den metoden ger helt andra förutsättningar för entreprenören som vill utveckla sin verksamhet.

Fakturaköp eller fakturabelåning

Egentligen är det två lite olika saker även om båda innebär att du ska sälja dina fakturor till factoringföretaget. Om de köper dina fakturor så tar de helt över ansvaret och du får betalt direkt. Det andra alternativet innebär att du belånar fakturorna och att fakturabeloppet är säkerhet för lånet. Villkoren kan vara lite olika men oavsett hur du väljer att sälja dina fakturor är det ofta ett praktiskt och bra sätt att snabbt få in pengar. Det finns ju alltid tillfällen när det inte får vara ebb i kassan bara på grund av senfärdiga kunder. Kanske när personalen ska ha lön eller hyran ska betalas. I sådana lägen är det bättre att sälja fakturorna än att vänta in i det sista och hoppas att kunderna ska betala.