sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Spara ihop 100 000 på ett år

Hur mycket pengar har du på ditt sparkonto? Pengar att investera? Vill du verkligen förbättra din ekonomi måste du göra aktiva val. Så här sparade jag ihop 100 000 kronor på ett år. Om jag kan det, så klarar också du det.

Mitt mål: 100 000 kronor

Jag beslutade mig för att spara ihop 100 000 kronor på ett år. Varför? Jo, runtomkring mig såg jag massa människor som levde i ekorrhjulet. Det är inget fel i att ha ett fast arbete, tvärtom är det många som trivs på sina arbetsplatser. Men det är många som skulle vilja göra något nytt i livet, kanske starta företag, byta jobb eller kunna gå ner i arbetstid. Folk klagar för att de har för lite pengar. Jag kände att jag inte vill leva ett liv där jag sitter fast på en arbetsplats för att jag har en massa räkningar att betala. Efter att ha läst olika böcker om att förbättra sin ekonomi och om att investera, så insåg jag att jag måste ta tag i det själv. Ingen fixar din ekonomi åt dig. Ju tidigare du börjar spara och investera, desto större frihet kommer du att få. Vill jag en dag bli ekonomiskt oberoende? Det vet jag inte. Men jag vill inte vara en slav under räkningar och vara begränsad i livet.

8333 kr per månad

Om du vill spara ihop 100 000 kronor under ett år behöver du lägga undan 8333 kronor varje månad för att vara riktigt exakt. Jag bestämde mig för att satsa på 8500 kronor – en fin och ”nätt” summa. Jag jobbar som undersköterska och har en månadslön på 28 000 kronor. Efter skatt, hyra och andra fasta kostnader har jag ungefär 12 000 kronor kvar. I mitt fall innebär det att jag ska leva på 3500 kronor i månaden. Dessa 3500 kronor ska täcka mat, hygien, nöje och andra utgifter.

Budgetera

Det första jag gjorde var att budgetera mina pengar mycket väl. För att må bra och kunna arbeta behöver jag äta. Jag beslutade mig från början att inte dra ner på matkvalitén, däremot på restaurang- och kafébesök. Som singel går det att leva på 500 kronor i veckan om du lagar maten själv. De resterande 1500 kronorna är till att betala kläder, hushållsartiklar, schampo och dylikt.

Mer inkomst

Efter två månader kände jag mig ganska less, särskilt som jag tackat nej till både bio och äta ute med vänner. Så jag insåg att jag behövde tjäna mer pengar. Som undersköterska har jag tur att jag lätt kan jobba extra. Jag började ta extra kvälls- och helgpass, vilket har gett mig ungefär 3000 kronor extra varje månad. Jag skulle definitivt ha kunnat tjäna mer pengar, men jag insåg att jag behövde hushålla med min kraft och energi för att hålla ut hela året. Vad har jag då gjort med pengarna? Jag har köpt en stuga som jag satt upp på en strandtomt som familjen äger. Stugan hyr jag ut och på bara två år har jag fått igen pengarna. Nästa mål är att spara ihop till en miljon.