sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Vikten av en nödbudget

Det är oerhört viktigt att ha en nödbudget. Att ha pengar på bankkontot som du kan använda när det uppstår något problem, du blir arbetslös eller datorn går sönder.

Spara ihop till din nödbudget

Alla svenskar borde ha minst tre månadslöner på sitt bankkonto. Om du inte har det, bör du spara ihop till det omgående. Att ha en nödbudget kommer att hjälpa dig mycket. Om du blir arbetslös, sjukskriven, huset brinner upp eller om något annat händer, så kommer du klara dig mycket bättre. Om det kan kännas svårt att spara ihop till tre månadslöner kan du börja med att spara ihop till 20 000 kronor som du har på ett särskilt bankkonto. Går diskmaskinen sönder så har du pengar för att laga den eller köpa en ny.

Coronapandemin

Under coronapandemin är det många som önskat att de haft en nödbudget. Om coronapandemin har inneburit ekonomiska svårigheter för dig så ska du se det som en lärdom: du är själv ansvarig för din ekonomi och måste medvetet arbeta på den. Personer som tar ett eget ansvar för sin ekonomiska situation får både mer pengar på bankkontot och mer frihet i livet. Vid nästa pandemi kommer du inte behöva vara lika orolig om du har ett sparkapital på banken.