sparadirekt.se – allt om pengar och lån

Låna pengar till en badrumsrenovering

En badrumsrenovering hör till en de få åtgärder som kan få en bostad att öka i värde. Det beror främst på att badrumsrenoveringar är kostsamma och dyra, men samtidigt väldigt omfattande. Att utföra en badrumsrenovering inför en bostadsförsäljning är en bra idé för att öka bostadens slutpris. Men tänk på att anlita rätt byggföretag.

Är badrummet äldre än 20 år?

Ett badrum sägs ha en livslängd på 15-20 år. Det innebär att om ditt badrum är äldre än så, sjunger det på sista versen. Anledningen att badrum bara håller i några årtionden är för att badrummet är en yta som används ofta och där rummet slits väldigt mycket av bland annat fukt. Om exempelvis våtrumstapeten går sönder, kan det därför vara en inkörsport för mögel, vilket med andra ord kan bli ett väldigt stort problem i slutändan. Därför är det bra att totalrenovera badrummet med 20 års intervaller. Inget håller heller för evigt, så att byta ut alltifrån toalettstol till våtrumsmatta är en bra idé när man ändå håller på.

Vid val av inredning till badrummet, såsom en ny toalettstol, är det viktigt att man köper sånt nytt och inte något man hittar på Blocket eller liknande då det innebär en risk. Toalettstolen kan vara sprucken eller ha andra defekter som kan medföra skador på ens nyrenoverade badrum. Dessutom medföljer ingen garanti som när man köper nya produkter. Det vore ju väldigt tråkigt om ens nyrenoverade badrum blev förstört efter en vecka av en sådan småsak. Med andra ord lönar det sig att lägga några kronor extra på en ny toalettstol eller annan inredning.

Använd rotavdraget

För att få badrumsrenoveringen billigare kan man använda sig av rotavdraget som är ett skatteavdrag. Det kan bara användas om man anlitar en riktig byggfirma. Det går alltså inte att använda rotavdraget om man anlitar någon granne som är en kunnig hantverkare. Dock är det viktigt att man alltid anlitar proffs när man ska renovera badrum då badrum är ett våtrum. Om det blir fel någonstans kan det innebära stora risker. Hemförsäkringen gäller inte heller om du anlitar en hantverkare utan rätt kompetens. Det är ditt ansvar att se till att den du anlitar är kompetent nog att utföra arbetet och det kan du göra genom att utföra lite efterforskning på företaget du funderar på att anlita. Kolla upp om de har rätt licenser och kolla även upp omdömen från tidigare kunder. Om företaget inte har någon hemsida eller verkar skum på andra sätt bör du dra öronen åt dig.